Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Πάπας στην Ελισάβετ

Το αεροπλάνο του πάπα Βενέδικτου 16ου προσγειώθηκε πριν από δύο ώρες στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου, στη Σκοτία, πρώτο σταθμό μιας τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του ποντίφικα στη Βρετανία.
Ο 83χρονος γεννημένος στη Γερμανία πάπας είναι ο πρώτος αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία αφότου ο Ερρίκος ο 8ος διέρρηξε τις σχέσεις με τη Ρώμη το 1534. Ο προκάτοχός του, ο πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος, είχε πραγματοποιήσει ποιμαντορική επίσκεψη στη Βρετανία το 1982.
Τιμητική φρουρά από 30 στρατιώτες και κυρίως ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, περίμεναν τον πάπα στην πίστα του αεροδρομίου, πράγμα που το BBC υπογράμμισε ως αρκετά «ασυνήθιστο».
Ο ποντίφικας μετέβη αμέσως μετά την άφιξή του στον πύργο Χόλιρουντ, όπου συναντήθηκε με τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, η οποία είναι εκτός των άλλων αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας.
Η πρώτη δημόσια εκδήλωση της επίσκεψης θα πραγματοποιηθεί στις 5 (τοπική ώρα) με μια υπαίθρια λειτουργία στη Γλασκώβη.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο αεροπλάνο με το οποίο μετέβη στο Εδιμβούργο, ο πάπας δήλωσε ότι «δεν ανησυχεί» για ενδεχόμενες εκδηλώσεις εχθρότητας κατά την επίσκεψή του.
Στη Βρετανία «είμαι σίγουρος από τη μια πλευρά ότι η υποδοχή θα είναι θετική εκ μέρους των καθολικών και των πιστών και από την άλλη πως θα υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και ανεκτικότητα εκεί όπου υπάρχει αντικαθολικισμός», δήλωσε ο πάπας προσθέτοντας.
Εξάλλου ο ποντίφικας παραδέχθηκε, μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο πως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία «δεν επέδειξε επαρκή επαγρύπνηση» όσον αφορά τα σκάνδαλα παιδεραστίας στα οποία εμπλέκονται ιερείς και πρόσθεσε πως οι αποκαλύψεις για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών ήταν γι' αυτόν «ένα σοκ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου