Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Άκαρπες οι συνομιλίες

Συνάντηση στη Ραμάλα είχε σήμερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έπειτα από δύο ημέρες απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους και με το θέμα του εποικισμού της Δυτικής Όχθης να επισκιάζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει εντός της ημέρας για την Ιορδανία. Η επόμενη συνάντηση ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Πάντως οι επιφυλακτικά αισιόδοξες δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ για τη σοβαρότητα με την οποία οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τις συνομιλίες και η αναφορά στην επίτευξη προόδου ως προς το θέμα του εποικισμού, δεν φαίνεται να έπεισαν τους συντάκτες των κυρίων άρθρων των εφημερίδων, την επομένη των τριμερών συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ , όπου οι δύο πλευρές κατέγραψαν τις διαφωνίες τους.
«Έξω όλοι χαμογελούσαν, μια παλαιστινιακή σημαία κυμάτιζε στην πρωθυπουργική κατοικία προς τιμήν του Μαχμούντ Αμπάς, αλλά στο εσωτερικό η ατμόσφαιρα ήταν σαφώς πιο ψυχρή», σύμφωνα με τον σχολιαστή του ραδιοφωνικού σταθμού του ισραηλινού στρατού.
«Εάν η οικοδομική δραστηριότητα στους εβραϊκούς οικισμούς συνεχισθεί, σταματώ τις διαπραγματεύσεις», προειδοποίησε ο Μαχμούντ Αμπάς, αφού ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα επαναληφθεί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Χίλαρι Κλίντον και του Τζορτζ Μίτσελ.
Εκτός του εποικισμού, τα σημαντικά θέματα είναι η χάραξη των συνόρων του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, η ασφάλεια του Ισραήλ, η τύχη των Παλαιστινίων προσφύγων και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου