Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Πλανητάρχης αντί πλανητάρχη

Την άποψη, ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την παγκόσμια διαχείριση, αλλά ότι είναι και διεθνώς αναγνωρισμένο ως η χώρα με τη μεγαλύτερη διεθνή επιρροή μαζί με τις ΗΠΑ, διατύπωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε Ιρανούς που ζουν μόνιμα στις ΗΠΑ: «Σήμερα όλος ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι δύο μόνο δυνάμεις διαθέτουν τη μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή κοινότητα κι αυτές είναι οι ΗΠΑ και το Ιράν. Συνεπώς, το μέλλον του κόσμου εξαρτάται από το πώς θα συνεργαστούν αυτές οι δύο δυνάμεις. Αλλά σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το Ιράν με την ειρηνική πολιτική του, τη φιλία και τη δικαιοσύνη όχι μόνο έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την παγκόσμια διαχείριση, αλλά είναι και διεθνώς αναγνωρισμένο».
Και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένουν με αγωνία δύο ομιλίες: εκείνη των ΗΠΑ και εκείνη της ιρανικής αντιπροσωπείας.
Ο Ιρανός πρόεδρος προκάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, στη διεξαγωγή ντιμπέιτ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, το οποίο όμως ο Λευκός Οίκος απέρριψε ως προπαγάνδα.
Ο ίδιος είπε ότι οι ΗΠΑ είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της παγκόσμιας οικονομίας, που όμως έχουν αποτύχει στη διαχείριση των διεθνών σχέσεων εξαιτίας της έλλειψης κατανόησης, όπως διαφάνηκε από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Και κατέληξε: «Το κυριότερο πρόβλημα των ΗΠΑ είναι ότι δεν μπορούν να περιορίσουν τον ιρανικό πολιτισμό γεωγραφικά και να τον αιχμαλωτίσουν (μέσα στο Ιράν), καθώς αυτός ο πολιτισμός είναι σαν τον άνεμο που απλώνεται και δεν μπορείς να τον ελέγξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου