Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας στους δυο σκέφτεται να φύγει

Ένας στους δύο αξιωματικούς (52%) και πάνω από έξι στους δέκα υπαξιωματικούς σκέφτονται να παραιτηθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια...
 Σύμφωνα με έρευνα της VPRC και του περιοδικού «Monthly Review», που παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι, πάνω από τα μισά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζουν το ενδεχόμενο να δηλώσουν παραίτηση, προβάλλοντας ως κυριότερες αιτίες οικονομικούς και οικογενειακούς λόγους, αλλά και τη χαμηλή ποιότητα ζωής του στρατιωτικού.
 Παράλληλα αναποτελεσματικό, ανορθολογικό και μη δημοκρατικό χαρακτηρίζει η πλειονότητα των αξιωματικών και υπαξιωματικών το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων. Η έρευνα διεξήχθη κατά κύριο λόγο την περίοδο προ της υπογραφής του μνημονίου ( Ιανουάριος – Ιούνιος 2010) και σε αυτή συμμετείχαν 750 αξιωματικοί και 676 υπαξιωματικοί και των τριών κλάδων με τη μέθοδο της ποσόστωσης ανά κατηγορία. «Μη ικανοποιητική» η ηγεσία Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους υπεύθυνους της έρευνας, το 75% - 82% των αξιωματικών και υπαξιωματικών έκριναν μη ικανοποιητική τη λειτουργία της στρατιωτικής ηγεσίας, ενώ το 85% - 86% αντιστοίχως έκρινε μη ικανοποιητική τη λειτουργία της πολιτικής ηγεσίας κατά την τελευταία 20ετια.
 Δυσαρέσκεια προκύπτει από το επίπεδο παροχών (καταλύματα, θέρετρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, οικογενειακά προγράμματα, πολιτιστικά κλπ), ενώ, αντίθετα υπάρχει ικανοποίηση για τις παροχές νοσοκομειακής περίθαλψης. Τα ζητήματα των οικονομικών αποδοχών και των μεταθέσεων είναι, κατά την ερεύνα, τα κυριότερα προβλήματα τους, με ποσοστά που υπερβαίνουν το 90%,οπως είπαν οι ομιλητές κκ Χρ. Βερναρδάκης και Ε. Χωραφάς.
 Επίσης, όπως προκύπτει από την έρευνα, το 44% των αξιωματικών και το 61% των υπαξιωματικών δεν θα συνιστούσαν σε τρίτους να κάνουν σταδιοδρομία στις ένοπλες δυνάμεις. Το 66% των ερωτηθέντων αξιωματικών και το 91% των υπαξιωματικών είναι υπέρ του συνδικαλισμού, ενώ ποσοστό που ξεπερνά το 88% είναι υπέρ της δημιουργίας του θεσμού του συνηγόρου του στρατιωτικού.
 Επιπλέον το 68% των αξιωματικών και το 37% των υπαξιωματικών θεωρούν την ιδιότητα του στρατιωτικού λειτούργημα, αλλά αντιστοίχως το 56% των αξιωματικών και το 70% των υπαξιωματικών πιστεύουν ότι η κοινωνία στηρίζει λίγο ή καθόλου τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι το 74% των ερωτηθέντων αξιωματικών και υπαξιωματικών, θεωρεί ότι είναι πολύ υψηλός ο κομματισμός στις ένοπλες δυνάμεις. 
Για τον τρόπο αξιολόγησης το 79% των αξιωματικών δηλώνει μη ικανοποιημένο. Οι ομιλητές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι δείκτες θα ήταν πιο δυσμενείς μετά τα μέτρα του Μνημονίου. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή υπάρχουν προϋποθέσεις αλλαγής στάσης για αρκετά θέματα (αξιολόγηση, εξέλιξη. ενίσχυση κράτους δικαίου, κριτήρια στις μεταθέσεις, αλλαγές στις Σχολές, νέα δομή στρατευματος, κ.λπ.). 
 
αναρτήθηκε από fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου