Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Τα σαγώνια του καρχαρία

Δέκα άνθρωποι που λίγο έλειψε να χάσουν τη ζωή τους από επιθέσεις καρχαριών απευθύνουν τώρα έκκληση στον ΟΗΕ να εντείνει τις προσπάθειες για τη διάσωσή τους. Ανάμεσά τους ένας ...33χρονος δύτης του αυστραλιανού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος έχασε ένα χέρι και ένα πόδι όταν καρχαρίας του επιτέθηκε κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής άσκησης, αλλά και ένας φωτογράφος-σέρφερ, ο οποίος, παρότι έχασε το πόδι του, συνεχίζει να επιδίδεται στο αγαπημένο του χόμπι του χάρη σε προσθετικό μέλος.
Οι ακτιβιστές προέρχονται από έξι χώρες και ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την υιοθέτηση κειμένου, που θα απαγορεύει την αλίευση απειλούμενων ειδών καρχαρία καθώς και την πρακτική της αλίευσης για το πτερύγιό τους.
Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο 73 εκατομμύρια καρχαρίες σκοτώνονται, προκειμένου το πτερύγιό τους να γίνει... σούπα, η οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Κίνα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης, τρία στα δέκα είδη καρχαριών και σαλαχιών απειλούνται με αφανισμό, κυρίως εξαιτίας αυτής της πρακτικής.
Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι μια δημοσιογράφος, η οποία δέχθηκε επίθεση ,ενώ κολυμπούσε σε ακτή της Φλόριντα, με αποτέλεσμα να αποκοπεί ο Αχίλλειος τένοντας στο ένα της πόδι. Έξι χρόνια αργότερα, η Ντέμπι Σάλαμον επιστράτευσε θύματα επιθέσεων καρχαριών, όπως η ίδια, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας Κοινής Γνώμης. Δήλωσε μάλιστα στους New York Times ότι παρά την εμπειρία τους, οι περισσότεροι στους οποίους απευθύνθηκε, ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμά της.
Μια παράδοξη συμμαχία στο όνομα της διάσωσης των καρχαριών
Τις δυνάμεις τους με σκοπό τη διάσωση των καρχαριών που απειλούνται με εξαφάνιση εμφανίζονται διατεθειμένες να ενώσουν και δύο χώρες, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται εδώ και δεκαετίες σε τεντωμένο σχοινί. Αμερικανοί ερευνητές μετέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στην Κούβα για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, με θέμα την προστασία των καρχαριών στον Κόλπο του Μεξικού. Οι επιστήμονες μάλιστα έδειξαν σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αβάνας πώς να συλλέγουν και να καταγράφουν δεδομένα γύρω από τα απειλούμενα ψάρια, στο πλαίσιο τετράμηνου πιλοτικού προγράμματος, με τη συμμετοχή και του Μεξικού.
Παρά τις εκατέρωθεν χειρονομίες και τα σημάδια βελτίωσης στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Κούβας πάντως, εκτιμάται πως το πρόγραμμα θα αργήσει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, εξαιτίας του αμερικανικού εμπάργκο που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. 

 http://sarotiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_2008.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου