Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είναι «ειλικρινείς» στη βούλησή τους για την επίτευξη ειρήνης, ανακοίνωσε σήμερα στην Ιερουσαλήμ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον...
«Εχουν καταπιαστεί με τα βασικά θέματα (της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης) τα οποία εξετάζουν στην ουσία τους, στις πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες», δήλωσε η Κλίντον στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες και πριν από την έναρξη ενός δεύτερου κύκλου ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων αργότερα σήμερα στην Ιερουσαλήμ. «Πιστεύω ότι είναι ειλικρινείς στη βούλησή τους να υπογραφεί μια συμφωνία.
Ο καιρός έφθασε για αυτό και είναι οι ηγέτες που οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν για να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις», πρόσθεσε η Κλίντον αναφερόμενη στον ισραηλινό πρωθυπουργό και τον παλαιστίνιο πρόεδρο. Οι νέες ειρηνευτικές συνομιλίες, παρουσία της Κλίντον στην Ιερουσαλήμ, θα διεξαχθούν μια ημέρα μετά τις συνομιλίες στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ. «Άρχισαν να εξετάζουν την ουσία των θεμάτων, τα οποία μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω των πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεων», είπε η Κλίντον.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε τον Νετανιάχου και τον Αμπάς «ειλικρινείς και σοβαρούς» και τους κάλεσε να αδράξουν την ευκαιρία για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, γιατί το καθεστώς είναι «ανυπόφορο». Οι δύο ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό στις συνομιλίες που είχαν χθες Τρίτη για τους εβραϊκούς οικισμούς.
Ωστόσο ο αμερικανός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν αρκετά βασικά θέματα και έχουν πειστεί ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή μέσα σε διάστημα ενός έτους. Στις συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ ο Νετανιάχου θα συναντηθεί πρώτα κατ΄ιδίαν με την Κλίντον, ενώ ο Αμπάς θα προσέλθει αργότερα στη συνάντηση, στην οποία θα παραστεί επίσης ο Μίτσελ.
Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, η τύχη των παλαιστινίων προσφύγων, τα σύνορα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους είναι τα βασικά θέματα που οι δύο ηγέτες θα πρέπει να επιλύσουν για να εξασφαλίσουν μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία.
http://fimotro.blogspot.com/2010/09/blog-post_1629.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου