Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ισραηλινοί Παλαιστίνιοι πάλι στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών

Οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων επαναλήφθηκαν σήμερα στο Σαρμ ελ-Σέιχ, στην Αίγυπτο, παρουσία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντάλλαξαν χειραψία, πριν πάρουν θέση από τη μία και από την άλλη πλευρά της Κλίντον.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αξιωματούχων, αφότου οι άμεσες συνομιλίες, που είχαν παγώσει μετά την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας τον Δεκέμβριο του 2008, επαναλήφθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου, στην Ουάσινγκτον.
Στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχει και ο απεσταλμένος της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι Νετανιάχου και Αμπάς θα έχουν ιδιωτική συνομιλία χωρίς μεσολαβητή. Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σε ζητήματα-κλειδιά παρά τον πρώτο γύρο των άμεσων διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Ουάσινγκτον.
Καθ' οδόν προς το Σαρμ ελ-Σέιχ, η Κλίντον δήλωσε πως το Ισραήλ θα πρέπει να επεκτείνει το μορατόριουμ στην οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, το οποίο πρόκειται να λήξει στις 26 Σεπτεμβρίου.
Οι Ισραηλινοί, πάντως, απορρίπτουν το πλήρες πάγωμα του εποικισμού. Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι το μορατόριουμ πρέπει να παραταθεί και ο Αμπάς απειλεί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, αν συνεχιστεί η ισραηλινή οικοδομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=172890&cid=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου