Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Έγκαιρη προειδοποίηση για Τσουνάμι

Μετρούν τις ατμοσφαιρικές δονήσεις από τα θαλάσσια κύματα

Ελπίδα για βελτίωση της τεχνολογίας που προβλέπει τα τσουνάμι και προειδοποιεί έγκαιρα τον πληθυσμό, δίνουν τα αποτελέσματα μελέτης Γάλλων γεωφυσικών.
Οι γεωφυσικοί μελέτησαν για πρώτη φορά την κίνηση των κυμάτων ενός τσουνάμι στην ανοικτή θάλασσα, εξετάζοντας στοιχεία από σήματα δορυφόρων GPS. Ακόμα και θαλάσσια κύματα ύψους μόλις μερικών εκατοστών έχουν αρκετή ισχύ για να δημιουργήσουν ατμοσφαιρικές δονήσεις στον αέρα από πάνω τους, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν όσο πιο ψηλά ανεβαίνουν και τελικά να φτάσουν στην ιονόσφαιρα, 300 χιλιόμετρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η μελέτη των επιστημόνων του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου 7 του Παρισιού, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Geophysical Research Letters» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.
Οι Γάλλοι γεωφυσικοί, χάρη στην ανακάλυψή τους, κατάφεραν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη τριών πρόσφατων τσουνάμι, μεταξύ αυτών εκείνου το οποίο προκλήθηκε από τον μεγάλο σεισμό της Χιλής στις 27 Φεβρουαρίου φέτος. Όπως διαπίστωσαν, η ισχύς και ένταση των ιονοσφαιρικών επιπτώσεων ενός τσουνάμι αυξάνεται ανάλογα με το ύψος του κύματός του.
Χάρη σε αυτό το φαινόμενο, μελετώντας και συγκρίνοντας τα σήματα GPS σε διάφορες τοποθεσίες, οι γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούν να «χαρτογραφήσουν» το «κύμα» των ηλεκτρονίων της ιονόσφαιρας στον ουρανό, με χρονική υστέρηση μόλις δέκα λεπτών πίσω από το τσουνάμι που κινείται στον ωκεανό. Έτσι, ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να βελτιώσουν την τεχνολογία έγκαιρης πρόβλεψης και προειδοποίησης του πληθυσμού για επερχόμενο τσουνάμι, αρκετή ώρα πριν αυτό προσκρούσει στην ξηρά.
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρήτης Κώστας Συνολάκης, ο οποίος είναι και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Τσουνάμι στο πανεπιστήμιο της Ν.Καλιφόρνια-Λος Άντζελες, χαιρέτισε τη νέα μελέτη, επειδή παρέχει τα πληρέστερα μέχρι σήμερα στοιχεία ότι τα τσουνάμι όντως προκαλούν ατμοσφαιρικά κύματα. Όμως εξέφρασε την επιφύλαξή του κατά πόσο μπορεί να είναι πρακτικά ωφέλιμη η εξ αποστάσεως παρατήρηση της ιονόσφαιρας, όσον αφορά την έκδοση προειδοποιητικού σήματος για τσουνάμι, κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη στο μέλλον, όπως παραδέχεται και η γαλλική επιστημονική ομάδα υπό την Λουσί Ρολάν.

http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/45347/elpida-gia-egairi-provlepsi-ton-tsounami-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου